söndag 5 februari 2012

En otäck men alldeles nödvändig bok...

Jag läste Ramona Franssons recension av Lydi Cachos bok "Maktens slavar" och föll för det sätt på vilket hon beskriver hur boken griper henne. Följaktligen bad jag att få publicera hennes text här i Bokbloggen.

Läs och njut:

Maktens slavar ( Esclavas del poder) Lydia Cacho


Översättare: Lena E Heyman och Karin Sjöstrand

Hur ska jag kunna förklara på ett vettigt sätt vad den här boken innehåller? Redan efter cirka 20 sidor kände jag mig tvungen att resa mig ur soffan, gå fram till min make och känna hans mjuka läppar mot mina. Varför? Detta för att övertyga mig om att jag inte vill mörda alla män jag ser och för att jag innerst inne vet att de flesta män är okej, men när jag läser Maktens slavar fylls jag av en sådan vrede att hatet kokar inom mig.

I min iver att skriva en recension hade jag, innan jag började läsa, bestämt att jag skulle ha små åsneöron för de sidor som jag ansåg viktiga. Det sprack efter 10 sidor. Då hade redan varannan sida blivit viktig.

I vår galna värld räknas inte kvinnor och barn som livsvärdiga nog att själva få bestämma över sina liv. Den största grogrunden till att kvinnor och barn kan säljas och köpas som en knippe morötter, är fattigdomen och avsaknad av utbildning till alla. Lydia Cacho har i fem år rest världen runt och intervjuat både feminister, katolska präster som hellre använder ordet sexarbetare än prostituerade och tycker att det borde legaliseras och de som vill totalförbjuda allt som handlar om porrindustri och sexuella tjänster i vilken form det än må vara.

I den svenska boken har Majgull Axelsson skrivit förordet och här återger jag några meningar tagna ur det:

"Det här är en riktigt otäck bok. Ändå är den alldeles nödvändig. Slaveriet är inte utrotat. Faktum är att det snart finns lika många slavar i världen i dag som under den tid då den amerikanska slavhandeln blomstrade. En majoritet av de människor som köps och säljs i vår tids trafficking är flickor och kvinnor. Den här boken handlar om dem och de villkor de tvingas leva under. Men den handlar också om dem som faktiskt försöker sprida kunskap och göra motstånd."

Här kommer ett stycke direkt ur boken:


" I. Turkiet

Det finns internationella experter som envisas med att säga att det är rena fantasier från polisens sida att tro att mäktiga maffiaorganisationer jorden runt samarbetar. De som arbetar på fältet har dock visat att det är en realitet: den globaliserade maffian är en multinationell affärsverksamhet bland andra.
Ett par månader efter intervjun med Mahmut ( turkisk polis min.anm.) fick jag ett tydligt exempel på det han sagt om internationaliseringen. Jag läste att turkisk polis specialiserad på den organiserade brottsligheten i Istanbul hade gripit fyra japanska yakuzamedlemmar som opererade i regionen tillsammans med iranska narkotikahandlare som sålde metamfetamin. Två av yakuzamedlemmarna hade 150 000 tabletter när de greps, de båda andra 200 000. Narkotikans väg från Iran till Istanbul är densamma som används när det gäller sexslavar i regionen. Mahmut förklarar att det inte nödvändigtvis är samma personer som transporterar knark och kvinnor; däremot är de som kontrollerar transportvägarna desamma i båda fallen. Han säger också att han har turkiska och iranska kolleger som är djupt indignerade över knarkhandeln, men accepterar människohandeln eftersom de anser att kvinnorna och flickorna prostituerar sig av fri vilja. " Slut citat.

8
Armén och prostitutionen

Bevisligen förekommer alltid sexuellt våld under krig.
General George Patton, i en intervju under andra världskriget.

"A" är en lång, välbyggd ung man på tjugotre år. Han fick sin träning i USA:s armé och placerades sedan i en elitgrupp inom specialstyrkorna i Irak. Han blev antagen redan som artonåring, eftersom han visade sig passionerat intresserad av och mycket kunnig i cyberteknik och kommunikationssystem. För närvarande bor han i Texas, där han går i terapi eftersom han har drabbats av allvarligt posstraumatiskt stressyndrom. Nu, i oktober 2009, känner han ett behov att förstå de mardrömmar han har och det är framförallt en fråga han ställer sig: Hur kunde hans kamrater visa sådan grymhet, hur kunde de våldta irakiska flickor och kvinnor - de var ju där för att hjälpa till att skapa fred? Slut citat.

I vår värld pågår ständigt krig, till vapenhandlarnas stora förtjusning, och naturligtvis är även krig mycket positivt för de män ( det är nästan alltid män även om det även finns kvinnor i verksamheten) som bedriver människohandel.

Jag tycker att alla som är intresserade av vår värld, och inte bara sin egen balkong eller gräsplätt, ska läsa den här boken. Den kommer säkert krossa illusioner som att det är åtråvärt att mingla med rika och kända, att vara lycklig kvinna är lika med skönhet, vackra dyrbara kläder, röda mattan och efterhängsna paparazzis. Men så länge det finns länder där social verksamhet inte existerar, där fattigdomen är permanent, där föräldrar, farbror, morbror eller bröder säljer sina systrar för att inte svälta ihjäl, eftersom flickor i många kulturer och främst inom religioner anses vara något som mannen ska styra och äga, kommer det fruktansvärda sexslaveriet att fortsätta.

När jag läste boken fick jag rysningar och kände också hat och vrede, som jag berättade om i början, men som Lydia Cacho klokt skriver: Om man vill göra något för alla dessa miljoner drabbade är det inte hat och vrede som ska styra, då tappar du fokus. Därför anmälde jag mig som autogirogivare till ECPAT. Det är åtminstone vad jag kan göra för tillfället.

Det är otroligt modigt arbete som Lydia Cacho har utfört. I slutorden tackar hon bland annat en annan modig författare Roberto Saviano (Gomorra) och det är tack vare dessa människor som vi andra får reda på hur det ser ut i världen. Alla journalister är inte intresserade av världen, de är också som människor i allmänhet. Men så finns det journalister som har frågor de brinner för och gör något av dem. Lydia Cacho är en av dessa och har även öppnat ett skyddat boende i Mexico för flickor och kvinnor som utsatts för våld.


Fakta:
Lydia Cacho, född 1963, är en prisbelönt mexikansk journalist och människorättskämpe. Sedan flera år tillbaka lever hon under dödshot efter att ha avslöjat korruption och trafficking bland makthavare i Mexico. Om denna upplevelse berättar hon i Jag låter mig inte skrämmas (2009)

http://www.lydiacacho.net/

Lydia Cacho fick ta emot Olof Palme priset tillsammans med Roberto Saviano. Kanske hade Lydia tackat nej om hon haft vetskap att även Olof Palme var en del av prostutionshärvan i Sverige och att han ljög för att skydda makten. Fast å andra sidan behövs pengar, mycket pengar, för att skapa skydd åt de utsatta människorna. Det är inte många regeringar i världen som avsätter några större summor till den här verksamheten. I de flesta fall får de klara sig enbart på donationer.

Ramona Fransson

1 kommentar:

Shed Light sa...

Tyvärr har det boende som Lydia Cacho drivit i Cancun tvingats stänga p g a hot.
Se här
http://feministisktperspektiv.se/2012/02/03/prisade-lydia-cachos-stodboende-nedlagt/