söndag 10 oktober 2010

Tonchi Percan: Kronprinsessan

Viktiga Lena och jag på boksläpp...

Igår var det bokrelease på frilansjournalisten Tonchi Percans bok "Kronprinsessan" om miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. Bokförlaget hade bjudit in till diskussioner och barhäng på Restaurant 1900 på Regeringsgatan 66, närmare bestämt på krogens bakficka kallad Kåkens Balkong där journalistklubben Desken håller möte om onsdagskvällarna. Det var följaktligen rätt mycket folk som samlades runt Tonchi och som alla ville höra honom berätta om bokens tillblivelse. Efter att ha följt Maria Wetterstrand i hasorna i två månader har han, genom att intervjua människor omkring henne - och henne själv i totalt 15 timmar - har han tecknat hennes porträtt vilket hon inte är särskilt förtjust i, enligt vad hon själv säger i tidningen Dagen. "Det förstår jag", sa Tonchi i samband med boksläppet dock utan att förklara sig närmare.
Jag hade pratat med Elisabeth Hermon (författare till boken Vingklippt) om att åka in och vara med på boksläppet. Hon ville avvakta och se hur hon mådde men bestämde sig till sist för att avstå. Hon lider, som bekant, av svår PTSD på grund av Liza Marklunds uthängning av henne och Stiftelsen Trossen i Expressen i början av 90-talet. Därefter har deckardrottningens trakasserier i form av böckerna Asyl och Paradiset samt uttalanden och grovt förtal i medierna inte precis förbättrat situationen. Elisabeth kunde därför inte komma men hälsar till alla så gott - även läsare av denna blogg. 


Jag for därför iväg till Restaurang 1900 tillsammans med Viktiga Lena som efter känd förebild presenterar sig så här. Vi var där i god tid och hann avnjuta varsin laxtallrik innan vi stolpade ut på den så kallade terassen där mina förläggare Stefan Lundström och Anders Blume från Blue Media stod och hängde vid barkanten. Där stod även Tonchi som tillsammans med Stefan och ytterligare en person äger Blue Publishing som har gett ut den nu aktuella boken "Kronprinsessan" som kvällen till ära såldes till reducerat pris. Lena och jag överräckte varsin blomma till Tonchi och bytte drinkbiljetterna vi fick mot varsin alkoholfri drink. 
"Tack för inspirationen. Utan dig hade inte den här boken blivit av", skrev författaren i mitt exemplar av boken. Det är naturligtvis inte sant men Tonchi är en en snäll och vänlig människa. Han var dessutom en av få som verkligen har kollade upp min bok "Mia - Sanningen om Gömda" (för P1:s Medierna) när det begav sig, så jag vet att han är mycket seriös. Jag råkar också veta att han först hade tänkt porträttera en helt annan känd svensk och kan bara hoppas att han skriver den boken också. Men nu är det alltså Maria Wetterstrand som gäller.  
"Nu kommer biografin om vår starkast lysande politiska stjärna", står det på baksidan av boken. "Maria Wetterstrand är den största  stjärnan i årets valrörelse. Hon har popularitetssiffror jämförbara med statsministern och en förmåga att övertyga som i vissa stunder är i Obama-klass. Hon förtrollar och förför sin publik. Den urbana, sopsorterande medelklassen identifierar sig med henne och hon kanaliserar vår samtids oro för klimatförändringar och miljöproblem.
Hon är en politisk kronprinsessa. Hon är också en människa med stark integritet – en politikens Greta Garbo. Frilansjournalisten Tonchi Percan har följt Maria Wetterstrand under två månader och skissar ett porträtt av henne. Barndomen i Eskilstuna, första pojkvännen, ungdomssynderna som aktivist och politiska karriären från det att hon som 14-åring var med och grundade Grön Ungdom.
Vi får följa hennes väg till toppen och veta mer om hur hon med sin gröna vision vill rädda världen."
Det hela skulle börja kl 18.00 och kvällen var ganska kylig trots infravärme längs husväggen. Man kan emellertid inte värma upp hela Stockholm så det var bara att huttra på. Stämningen var emellertid på topp och alla undrade vad författaren skulle berätta.Therese Larsson, politisk reporter intervjuade Tonchi som tyckte att debatten hittills var bra reklam för boken.  

Sagt om Maria Wetterstrand:

» Hon är en otroligt skicklig politiker som förenar skicklighet, med medial begåvning, säger de rätta sakerna och ger åtminstone intryck av att ha en inre övertygelse, ungefär som Obama i en liten skala. En sällsynt typ av politiker som tycks drivas av en passion, en inre övertygelse, och som dessutom kan det politiska spelets regler.«
Göran Rosenberg, journalist och författare
»Maria Wetterstrand är nu en av Europas mest framträdande gröna politiker. Hennes starka ställning och position gör henne unik bland de gröna politikerna i Europa.«
Lasse Gustavsson, generalsekreterare, wwf
»Maria Wetterstrand är den enda begåvade politikern i Sverige.«
Stig-Björn Ljunggren, Statsvetare

Om Tonchi Percans bok Kronprinsessan kan du läsa här och här.

Inga kommentarer: